Jak zorganizować poprawiny wesela?

Poprawiny wesela to jedna z typowo polskich tradycji, która cieszy się dużą popularnością wśród młodych par. Jeśli budżet pozwala Wam na zorganizowanie grudniowej imprezy i macie ochotę spędzić jeszcze jeden dzień w towarzystwie Waszych gości weselnych, poprawiny są świetnym pomysłem. Poprawiny nie muszą być oczywiście tak wystawne jak wesele. Nie trzeba również zapraszać tych samych gości, co na wesele. Jak zorganizować poprawiny wesela, aby była to naprawdę udana impreza?

Przede wszystkim już przy organizacji wesela należy ustalić listę gości, z którymi chcielibyście bawić się na poprawinach. Od razu warto zastanowić się także nad tym, jaki charakter będą miały – czy będzie to tylko uroczysty obiad w gronie rodziny i przyjaciół, niezobowiązujący grill czy może typowo taneczna impreza.

Kiedy zapraszamy na poprawiny wesela? Oczywiście od razu przy rozdawaniu zaproszeń na wesele. Najlepiej będzie, jeśli zaproszenie na poprawiny dołączycie po prostu do zaproszenia na Wasze wesele. Dzięki temu zaproszeni na after party goście będą mogli lepiej przygotować się na organizowaną imprezę. Pamiętajmy, że udział w weselu, zwłaszcza jeśli odbywa się ono dość daleko od miejsca zamieszkania, wymaga często zaplanowania urlopu w pracy.

Przy organizacji poprawin z powodzeniem możecie wykorzystywać dekoracje, alkohol i jedzenie, które pozostaną z wesela. Dekoracje stołów, dekoracje kwiatowe, bukiety, które dostała panna młoda – standardowo wykorzystuje się te dekoracje także i drugiego dnia wesela. W podobny sposób można zagospodarować także alkohol i jedzenie z wesela. Zazwyczaj organizacja poprawin nie wymaga tak dużych zasobów, jak w przypadku samego wesela. Oczywiście możecie uzgodnić kwestię menu poprawinowego w miejscu, gdzie organizujecie wesel. Ciasta, dania jednogarnkowe, owoce itd. – jak najbardziej można podać je także następnego dnia. Jeśli zdecydujecie się na poprawiny w lokalu, w którym odbędzie się wesele, możecie zawczasu ustalić kwestię menu poprawinowego oraz przechowywania jedzenia na następny dzień.