Słodki stół na weselu. Dodatkowa atrakcja czy sposób na zaserwowanie ciast weselnych?

Słodki stół, nazywany także słodkim kącikiem, cieszy się dużą popularnością wśród młodych par organizujących wesele. Zresztą tego typu atrakcja sprawdzi się  także podczas uroczystych obiadów, urodzin, jubileuszy itd. Słodki stół to idea, która przywędrowała do naszego kraju zza oceanu. I już od kilku lat ma wielu zwolenników.

Tradycyjne stoły weselne zastawiane były suto różnymi potrawami. Ważniejsza była obfitość niż estetyka. Słodkie stoły aranżowane są osobno. Z racji tego, że mają stanowić dodatkową atrakcję dla gości, dużą uwagę zwraca się na ich aranżację. Nie należą do rzadkości słodkie kąciki, w których przeważają słodkości utrzymane w podobnej kolorystyce. 

Słodki stół można potraktować jak efektowny sposób zaserwowania weselnych ciast. Zwyczajowo ciasta weselne stawiane są na paterach na stołach, przy których siedzą goście. Jeśli jednak chcecie, aby ciasta znalazły się na osobnym słodkim stole, powinniście dobrze zastanowić się nad ich wyborem. Chodzi o to, aby cała aranżacja była spójna. Dobrym pomysłem jest dopasowanie słodkiego kącika do koloru przewodniego wesela. A wybierając ciasta, należy zwrócić uwagę na  np. kolor galaretek, lukru, owoców itd. Tego typu szczegóły jak kolorystyka ciast weselnych można bez problemu ustalić w cukierni. Postawienie cista weselnych na tzw. słodkim stole ma tę zaletę, że stół wydaje się być pełniejszy. Tym samym wydatki związane z zakupem innych słodyczy np. babeczek, makaroników, czekoladek itd. będą niższe.

Z drugiej strony słodki stół może być także dodatkową atrakcją dla gości. Dużym atutem tego rodzaju stołów jest ich starannie dopracowana prezencja. Świece, papierowe rozetki, kokardki, tematyczne karteczki itd. – to szczegóły, które przyciągają wzrok i zachęcają gości do sięgnięcia po atrakcyjnie wyeksponowane słodkości. Jeśli planujecie wesele tematyczne, warto zadbać o to, by również zakupione słodkości pasowały do motywu przewodniego przyjęcia weselnego i były spójne kolorystycznie. Słodki kącik ma sprawiać przyjemność, dlatego warto postawić na różnorodność. Mini muffinki, ciasteczka na patyku, makaroniki, draże, ptysie, pianki, bezy, pralinki, mini torciki, małe desery w kubeczkach – to popularne słodycze, które goszczą często na słodkich stołach na weselach.